Η χοντρές ρίζες ως γνωστόν τροφοδοτούν το φυτό μέσο του κορμού με τους ανάλογους χυμούς που παίρνουν από τα ριζίδια…όταν κόψουμε τις χοντρές ρίζες κοντά στο κορμό εάν όλα πάνε καλά, στις τομές θα δημιουργηθούν ριζίδια (αυτό είναι και το ζητούμενο στα bonsai) το φυτό αμέσως προσπαθώντας να ισορροπήσει το άνω και κάτω μέρος θα σταματήσει την ανάπτυξη του μέχρι να επανέλθει ο προηγούμενος αριθμός ριζιδίων ώστε να μπορεί και πάλι να παίρνει τους ανάλογους χυμούς που χρειάζεται το υπάρχον άνω μέρος. Όταν το φυτό ανάκτηση τον προηγούμενο αριθμό ριζιδίων και αρχίσει να τρέφετε κανονικά και μη έχοντας πλέον το φυτό τις χοντρές ρίζες που λειτουργούσαν και σαν αποθηκευτικός χώρος των χυμών που επιστρέφουν από τα φύλα, παχαίνει ο κορμός λόγο συσσώρευσης χυμών. Να σημειώσω ότι σε αυτή την διαδικασία δεν πρέπει το φυτό να κλαδεύετε έτσι ώστε να δημιουργούμε ανισορροπία, το φυτό μόνο του θα προσπαθήσει να αποβάλει περιττό φύλλωμα μέχρι να επανέλθει η ισορροπία.
Επιπλέον το σημαντικό είναι ότι η διαδικασία λειτουργεί καλύτερα στο έδαφος η σε μεγάλη γλάστρα και αυτό γιατί πρέπει να υπάρχει χώρος για τα νέα ριζίδια να μεγαλώσουν χωρίς περιορισμούς, εάν βάλουμε το φυτό σε γλάστρα bonsai πρέπει να το κλαδέψουμε συγχρόνως και παύουν να ισχύουν τα παραπάνω.
Ακόμα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε να κάνουμε με ζώντες οργανισμούς οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από διάφορες συνθήκες τους προκύψουν και κάνουν τις ανάλογες φυσικές επιλογές όταν κατανοήσουμε πως λειτουργεί ο μηχανισμός τους τόσο ποιο εύκολα μπορούμε να τα κατευθύνουμε εκεί που θέλουμε.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός μια που το όλο θέμα έχει επιπλέον παραμέτρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου